Het kan beangstigend zijn om je vleugels uit te slaan na opgegroeid te zijn binnen de structuren van jeugdzorg. Houvast is nodig. Het herwinnen van je onafhankelijkheid na een periode waarin externe hulp nodig was, kan ook een bron van angst zijn.
Doelstellingen van de ateliers
Ons doel met dit project is om jongeren en ouderen te begeleiden en hen te helpen geleidelijk meer grip te krijgen op het beheer van hun budget, met het oog op een zelfstandig leven.
Of het nu gaat om hun toekomstige studio, op het werk, bij het betalen van rekeningen en huur, met betrekking tot de kosten van levensonderhoud in het algemeen en de risico’s van schulden, of in het kader van een terugkeer naar zelfstandigheid na een verblijf in de gevangenis of in een opvanghuis bijvoorbeeld.
Het doel is om een regelmatige bijeenkomst te organiseren om praktische zaken te bespreken, in kleine groepen en op basis van de meest relevante zorgen van de deelnemers.
Het project heeft ook als doel om het uitwisselen van ervaringen te bevorderen tussen deelnemers die nog onderdak krijgen en degenen die al zelfstandig wonen.
Doelpubliek
Deze workshops richten zich op mensen die op zijn minst de volwassen leeftijd hebben. Aangezien deze workshops gericht zijn op het (her)winnen van zelfstandigheid, zijn ze bedoeld voor:
- Jongeren die de jeugdhulp verlaten;
- Jongeren die emancipatie aanvragen;
- Jongeren in een opvanghuis;
- Jongeren die na het succesvol afronden van hun asielprocedure uit een opvangcentrum komen;
- Jongeren die uit detentie komen;
- …
Het formaat van de ateliers
Idealiter moeten de workshops worden beschouwd als een cyclus. Uiteraard is dit afhankelijk van de mogelijkheden en beschikbaarheid van de instelling en de deelnemers.
Een voorbeeld: we hebben een samenwerking gehad met een opvangcentrum voor LGBTQIA+ jongeren. We hebben hen gedurende meerdere maanden om de veertien dagen ontmoet.
Met een opvanghuis voor vrouwen en moeders hebben we gekozen voor een ontmoeting om de zes weken op de lange termijn.
Onze preventieworkshops zijn altijd volledig gratis.
Wilt u met uw organisatie een workshop “Begeleiding naar zelfstandigheid” programmeren?
Bel dan naar 02/217.88.05
Of stuur een e-mail naar ons Preventieteam: info@steunpuntschuldbemiddeling.be